Over mij

Aan het einde van de zomer van 2016 zat ik in de tuin van ons vakantiehuisje te genieten van de zon. Mijmerend over de toekomst zag ik opeens helder voor ogen wat ik wilde. Binnen een kwartier tijd stond mijn idee voor het Lintenschuurtje op papier. Vanaf dat moment noem ik mijzelf Lintenmaakster en ben ik van wat een ‘bijproduct’ was – een lintje – mijn hoofdproduct gaan maken.

Aan het zijn van Lintenmaakster is het nodige vooraf gegaan. Als ik dat in enkele woorden zou omschrijven, dan zouden dat de woorden LIEFDE, MOED, EIGENHEID en AANDACHT zijn.

LIEFDE
Vanuit mijn jeugd heb ik liefde voor woorden en taal meegekregen. Als kind verslond ik boeken en had ik een eigen plekje op de bank dat door de jaren heen steeds meer versleten raakte. Van mijn moeder heb ik liefde voor handwerken meegekregen. Beide liefdes heb ik altijd behouden. De liefde voor mijzelf echter niet. Steeds meer kwam er vanaf mijn pubertijd een sluier te liggen over wie ik in de kern ben en paste ik mijn gedrag en keuzes aan op wat (ik dacht dat) er van mij verwacht werd.

Jezelf anders voordoen dan je werkelijk bent, kun je een tijd volhouden, maar vaak komt er dan een moment dat het opeens op is. Voor mij was dat mei 2002. Ik was werkzaam bij een opleidingsinstituut voor de rechterlijke macht en belandde in een fikse burnout. Het is een van mijn beste levenservaringen geworden en het begin van het terugvinden van de liefde voor mezelf.

MOED
In 2005 besloot ik de juridische wereld de rug toe te keren, zonder nog een idee te hebben van wat ik daarna wilde doen. Daarvoor was moed nodig. En die bleek ik te hebben, naast een flinke dosis vertrouwen. Een half jaar later vond ik een baan in de sales bij een producent van natuurlijk verzorgingsproducten tegen de helft van het salaris dat ik eerder verdiende. Toen het na een paar jaar begon te kriebelen, vond ik een baan als consultant in de werving- en selectiewereld. Weer iets totaal anders, maar ook hierbij was ik vol vertrouwen en durfde ik de stap te nemen. Er volgden een paar fantastische jaren.

In de tussentijd had ik mijn man Peter leren kennen, had ik mijn eigen huis verkocht om bij hem te gaan wonen, waren we getrouwd en werd ik zwanger. Met de geboorte van Amber veranderde er veel in mijn leven. Ik kon gevoelsmatig niet weer de aansluiting vinden bij het werkende leven en koos voor het fulltime moederschap.

Toen Amber 6 maanden was, verhuisden wij naar Leerdam. Opnieuw werd ik stevig met mezelf geconfronteerd. Jarenlang voelde ik mij eenzaam, in mijn woonplaats en in mijn huwelijk. Mijn deelname aan een deugdencursus veranderde mijn wereld. Niet alleen privé, maar ook in professioneel opzicht bracht mij dit veel goeds. Ik besloot na verdere scholing mijn eigen trainings- en coachingsbureau op te richten. Niet dat ik ooit eerder trainer of coach was geweest, maar wederom had ik vertrouwen dat ik dit zou kunnen. En dat bleek zo te zijn. Ervaring heeft mij geleerd dat als je echt iets wilt, je dit voor jezelf kunt creëren.

EIGENHEID
Door de deugdenmethodiek, waarbij je oog gaat krijgen voor je eigen kwaliteiten en die van anderen, ben ik mij veel bewuster geworden van mijn eigen waarde. Daarnaast ervaar ik het zelfstandig ondernemerschap als een uitnodiging om dingen op mijn eigen manier te doen. En creëer ik steeds meer ruimte voor wie ik in essentie ben en waarvoor ik al meer en meer teruggrijp op dingen die mij van kinds af aan al na aan het hart liggen: taal, beelden, creativiteit, stilte, aandacht, luisteren en vragen stellen. En zonder enige twijfel is het hartinfarct van Peter in de zomer van 2016 het laatste zetje geweest dat ik nodig had om mijn hartsverlangen te gaan leven.

AANDACHT
En bij dat hartsverlangen hoort een droom. Een droom dat we veel meer tijd en aandacht voor elkaar nemen. Om elkaar te leren kennen, begrijpen en waarderen. Om te ontdekken wat er zo mooi en bijzonder aan die ander is. En om dat vervolgens ook uit te spreken. Met woorden die je zelf kiest en rechtstreeks uit je hart komen. Geven we elkaar op deze manier oprechte aandacht, dan ben ik ervan overtuigd dat we samen de wereld nog mooier kunnen maken.

Wat ik als Lintenmaakster doe is deze woorden van liefde, aandacht en waardering omtoveren tot een tastbaar cadeau. Letter voor letter stempel ik de woorden met aandacht op stof. En stiekem stop ik er nog een heleboel liefde bij in. En waarschijnlijk is het dat wat zo voelbaar is in mijn werk en maakt dat er zo enthousiast op gereageerd wordt.

Ik kan me geen mooier werk voorstellen dan dit, omdat hierin alles voor mij samenkomt: wie ik ben, wat belangrijk voor mij is en hoe ik van betekenis wil zijn voor anderen. Op een prachtige manier heeft Laerke Nissen dat in beeld gebracht in onderstaande video.

En wil je precies weten wat ik tot nu toe allemaal gedaan heb in mijn carrière? Klik dan door naar mijn LinkedInprofiel.