1300 tekens #14

Hoe wil je je voelen? Die vraag op de achterkant van het boek ‘Het plan van je verlangen’ van Danielle LaPorte is de afgelopen weken met mij meegereisd. Waar ik mij in eerste instantie concentreerde op het benoemen van positieve gevoelens, kon ik merken dat het antwoord daarmee voor mij niet compleet was. Wat er precies miste kon ik in eerste instantie niet goed verwoorden. Totdat ik vandaag opeens helder het antwoord kon voelen. Hoe ik mij wil voelen? In acceptatie van alle gevoelens die ik heb! De fijne, de verdrietige, de verborgen, de kwetsbare. Die waarvoor ik me geneer, die me uit evenwicht brengen en die ik nog niet in alle volle grootsheid durf te tonen. Boosheid, verdriet, passie, onzekerheid, gelukzaligheid, blijdschap, dankbaarheid, ontroering. Ik wil alles voelen zonder mijzelf erom te veroordelen, maar juist als springplank voor persoonlijke en professionele groei. Want in die veroordeling, zit daar juist vaak niet de meeste pijn? Misschien nog wel meer dan in het gevoel zelf? En maken we het daarmee onszelf niet nodeloos extra lastig? Hoe zou het zijn als we, in het contact met onszelf en anderen, al onze gevoelens omarmen? Als we nieuwsgierig zijn naar de betekenis ervan? En van daaruit verder op weg gaan en de dialoog aangaan? De gedachte alleen maakt al blij!