1300 tekens #10

Het boek ‘Lastige kinderen? Heb jij even geluk’ van Berthold Gunster staat al weer een aantal jaren ongeopend op de boekenplank, maar nog dagelijks pluk ik er de vruchten van. Bekend geworden door het Omdenken zijn de meest pakkende vragen in zijn boek voor mij ‘Is het nu werkelijk zo erg?’ en ‘Wie heeft er een probleem?’ Toen ik het las, was Amber zoals dat zo fraai heet in de peuterpubertijd. In die tijd hoorde ik mijzelf bijna dagelijks zeggen ‘trek een jas aan’ als we naar buiten gingen en even zo vaak weigerde ze met vlammende ogen. En zo waren er talrijke situaties waarin we duidelijk van mening verschilden. Door het boek kon ik veel van de strijd accuut loslaten. Want zijn gekamde haren naar school echt zo belangrijk? En doet die vlek of dat gat in kleding er echt toe? Is het bedankje na een speelafspraak een must? Het boek zette mij er mede toe aan na te denken over wat werkelijk belangrijk is. En dan ontdek je dat veel van de strijd over pietluttigheden gaat. Het boek is een uitnodiging met andere ogen naar je kind te kijken. En als je dat doet heb je echt opeens andere gesprekken met je kind. En niet onbelangrijk, ik ben er ontegenzeggelijk een stuk relaxter van geworden. Er is veel meer ruimte gekomen voor eigenheid, plezier, spontaniteit en waardering voor wie zij is.